Je ziet het pas ....


Je oog en je hersenen wennen snel aan nieuwe beelden. Vastleggen van een andere wereld in beeld en geluid kan helpen de verwondering van het nieuwe langer te behouden. En samen naar beeld kijken verrijkt die ervaring.


Mijn enthousiasme bij het zien van deze kleurrijke omgeving in een sorpje in Jemen matcht met de vrolijkheid van de kinderen die zien wat de camera heeft gevangen. Hun wereld is spannender omdat die is vastgelegd en ze er via de zoeker van de camera naar kijken. Ze zien zichzelf vanuit een ander pespectief. Ik kijk met ze mee.

 


Jambiya

Het beeld verhaaltIn het midden oosten - hier Jemen - is de amandelboom de eerste boom die na de winter uitloopt en bloeit. Het is als de eerste zwaluw in Nederland: de aankondiging van een nieuw seizoen.

Amandelen - de pitten uit de vruchten - komen pas een paar maanden later. Ze zijn een veel gebuikt ingridient in allerlei gerechten maar uit de hand oppeuzelen is vooral ook lekker.Amandelen

Vanaf hun 14e jaar dragen mannen in Jemen aan hun riem een jambiya; een licht gekromde dolk. De versiering bepaalt vaak de status van de drager. Bij het dansen houden mannen de jambiya in hun hand.